¨ Rossin lukucorneri: Mua luetuttaa, nuorempiako ei?

tiistai 26. huhtikuuta 2016

Mua luetuttaa, nuorempiako ei?

Mediassa on tullut nyt lähiaikoina  melko useasti vastaan  nuorten miesten alkujen lukemisen vähentyminen. Pojat eivät lue, miksi näin? 



Rakel Liekki vetäisee Yle Kioskin videossa yhden todella hyvän pointin:


"Me ei siis olla onnistuttu tekemään lukemisesta riittävän houkuttelevaa"


Eli lukemisesta täytyisi tehdä enemmän houkuttelevaa. Miten? (Rakelilla tietty vois olla muutama ässä hihassaan nuorten poikien lukuintoa ajatellen..) Itselle tämä on hieman mystinen kysymys, koska en osaa suhtautua lukemiseen muuten kuin suurena aarreaittana. Kirjan kansien väliin mahtuu niin paljon seikkailuja, arvoituksia, jännitystä, oppimista, tunteita ja järisyttäviä kokemuksia, etten ehkä osaa katsoa asiaa laajemmasta perspektiivistä. Joitakin syitä kyllä voin löytää sille, miksi enää ei lueta niin paljon:


  • Nuoret ja aikuisemmatkin ovat oppineet tiedon olevan helposti saatavilla. Se on parin näpäytyken päässä, joten oikeastaan tiedon hankintaan ja säilömiseen ei tarvitse itse kuluttaa aikaa.  


  • Informaatio on nopeaa, muutamaan lauseeseen koitetaan kitetyttää mahdollisimman paljon. Enempään ei ole aikaa. Asioihin keskittyminen on liian hidasta. 


  • Kirjoissa ei yleensä ole paljonkaan kuvia. Tapahtumat, naiset, maisemat, kuolemat, takaa-ajot, varjot ja hahmot pitää mielikuvittaa itse. Kirja ei annakaan kaikkea valmiiksi, sun pitää tehdä jotain itse. 


  • Pelaajille kirjat voivat olla liian ahtaita. Lukijana sä et voi itse päättää mitä hahmo tekee. Sä joudut seuraamaan tapahtumia sivusta, ihan kuin sun xbox ois rikki ja joutusit seuraamaan vierestä kavereittes pelaamista ja mesoamista. 


Yhtenä pohtimisen aiheena voisi olla miten saada kirjalle erävoitto kännykästä? Itsekin huomaan käyttäväni yllättävän paljon aikaa luurin tiirailuun ja välillä annan sille jopa luvan keskeyttää mun kirjoittamisen ja lukemisen. Kännyä on helppo kuljettaa, siellä tapahtuu melkein aina, sillä voi ottaa fotoja (belfiet, selfiet, shelfiet...) ja sieltä näkyy myös tylsiin hetkiin paljasta pintaa. Miten saada kirjalle edes osittain sama huomio? Millainen olisi älykirja? Olisiko hienoa jos kädessäsi olisi kirja tyhjillä sivuilla ja sinulla olisi mahdollisuus ladata niille sivuille mikä tahansa teos!? Tai olisiko kirjojen voittomarssin edistäjä 3D printteri? Voisit tulostaa minkä tahansa kirjan, haluamallasi kannella, pariin sekuntiin ja avot!!

En tiedä. Ehkä muut tietävät?

Kalenterikarjulla (Mikko Toiviaisella) on hyvää pohdintaa omassa blogissaan aiheesta



Niin ja onhan sitten myös olemassa kysymys, 
että miksi ihmeessä pitäisi lukea? 
Mitä siitä on hyötyä?


Lukijan Roolissa Riikalla on listattu kymmenen hyvää syytä siihen :)

Tainan Maaginen Realismi blogissa on myös mielenkiintoinen teksti lukemisen puolesta.

Myös Huffington Post on kiusannut tiedemiehiä löytämään syitä lukemiseen.

Olen siis onnekas, en tarvitse itselleni vakuutteluja lukemisen puolesta. Avaan kirjan kannet aina yhtä suurta kunnioitusta osoittaen. Ehkä en joka kerta löydä yhtä syviä, vietteleviä ja riipaisevia fiiliksiä, mutta tiedän, että joku kuitenkin löytää.



3 kommenttia:

  1. Kannattaa muuten tutustua Mikon vetämään #Pojatkinlukee kampanjaan, minkä tarkotus on juuri edistää poikien ja nuorten miesten lukemista ja saada heidät kiinnostumaan siitä ja tulemaan (kuten Mikko itse sanoo) ulos kaapista.

    Kiva kun kävit lukemassa mun syyt lukea kirjoja! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonkun verran olen seurannut tuota Mikon kampanjaa, ja hyvältä vaikuttaa!! Mua kyllä ihmetyttää nuorten poikien lukemattomuus, ois hienoa saada tietää siihen syyt.

      Sulla on Riikka mielenkiintoinen blogi, jatka samaan malliin :)

      Poista
    2. Toki, kiitos! (:

      Juu, oon itsekin yrittäny miettiä, mikä vois olla syy siihen, miks poikia ei kiinnosta lukeminen... Tai siis miksi he eivät lue. Tytöt lukee vieläkin paljon enemmän, ja se on hiukan harmi, koska lukutaito helpottaa niin monia asioita :(

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...