¨ Rossin lukucorneri: Ihmispedot, Micael Dahlen, 2012

perjantai 10. heinäkuuta 2015

Ihmispedot, Micael Dahlen, 2012Kirjassa Micael kartoittaa viiden murhaajan sielunmaisemaa ja matkustaa ympäri maailmaa heidän perässään. Hän tutkii ja kyselee heidän läheisiltä sekä murhaajilta itseltään, mitä on olla murhaaja? Miksi he ovat niin kiinnostavia, miten heistä on tullut seksisymboleja, julkkiksia?Haastateltavina ovat:

Charles Manson - Mansonin perheen brutaalit teurastukset
Dorothea Puente - Herttaisen vanhan leidin takapihan luupuutarha
Issei Sagawan - Naisen lihaan syvempi mieltyminen
Wayne Lo - Perfektionistin kouluammuskelu
Peter Lundin - Uhrina äiti, vapautumisen jälkeen rakastajatar ja lapset.

Kirja pysäyttää lukija vähän väliä miettimään ja pohtimaan pintaa syvemmälle murhaa ja murhaajia. Miten murhaajat ovat saaneet ympärilleen satojen tuhansien fanijoukon? Mikä tekee murhaajasta seksuaalisesti kiihottavan? Miksi Peter Lundia pidetään seksisymbolina ja mikä saa naiset lähettämään Isseille kuvia vaginastaan?

Murhista on tehty nykyään miljardien bisnes, sen ympärille on rakennettu valtava teollisuus joka on hiipinyt meidän päivittäiseen elämään salavihkaa. Näemme viikottain noin 17 murhaa, televisiosta, netistä, lehdistä. Olemmeko turtuneet tähän ja murha koskettaa vain kun se osuu tarpeeksi lähelle?

Olemalla murhaaja, saatat tehdä itsestäsi kuolemattoman.

Oma arvio:

Mielenkiintoinen tapaus. Kirjaa on melko helppo lukea, vaikka välillä se toistaakin itseään. Se on jaettu murhaajien mukaan lukuihin ja lopussa on muutama luku Dahlenin omia pohdintoja ja tutkimuksia varten.

Mielenkiintoiseksi kirjan tekee sen pakottaminen ajattelemaan. Lukiessani jäin pohtimaan monesti miten ihmiset sivuuttavat omista pohdinnoistaan huoletta seikat, jotka eivät tue heidän oppimiaan arvomaailmoja. On kovin epämiellyttävää kyseenalaistaa omaa ajatusmaailma ;) Mielenkiintoista oli myös lukea näiden murhaajien tarinat, miten he tekivät murhat, miksi he tekivät ne ja mitä he ajattelevat nykyään.

Kaikkein kiehtovinta kuitenkin oli se, miten näistä murhaajista on tullut kuin suurimpia leffatähtiä. Mansonin nimen ympärillä pyörii miljoonabisnekset, naiset jonottavat Lundinin vierailulle harrastaakseen seksiä murhaajan kanssa. Dorothean kokkikirja oli bestseller ja Waynen singeeramia kirjeitä ja taidetta myydään sadoilla ja tuhansilla dollareilla netissä. Harvat muusikotkaan pääsevät tuolle tasolle julkisuudessa.

Jäin kaipaamaan toistojen sijaan täytteeksi vaikka kuvia murhaajista, vaikka ne löytyvätkin takakannen sisäpuolelta. Kirjan pisteitä laskee toistojen määrä, eli saman jankkaaminen. Esimerkiksi yksi tai kaksi murhaaja lisää tarinoineen olisi toiminut paremmin.

Mihin hetkiin:
- Iltaisin, hampaiden pesun jälkeen
- Sohvalla kun nainen katsoo beverly hilssin realityjä muovimuijista
- Ennen illalliskutsuja, joissa sun täytyy tutustua uusiin ihmisiin. Loistavia puheenaiheita!
- Kun olet jäänyt kiinni pienestä rötöksestä ja tunnet olevasi pohjasakkaa

Mikä mätti:
Jäin kaipaamaan toistojen sijaan täytteeksi vaikka kuvia murhaajista, vaikka ne löytyvätkin takakannen sisäpuolelta (joissain painoksissa on kahdeksan sivuinen kuvaliite). Kirjan pisteitä laskee toistojen määrä, eli saman jankkaaminen. Esimerkiksi yksi tai kaksi murhaaja lisää tarinoineen olisi toiminut paremmin.

Lukema: 7/10

Kovakantinen: Ihmispedot, adlibris 26,20€
Sähköinen: Ihmispedot, ellibs 24,50€

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...