¨ Rossin lukucorneri: Mustaa Lihaa, kyberpunk-antologia, 2013

tiistai 21. heinäkuuta 2015

Mustaa Lihaa, kyberpunk-antologia, 2013


Yhdentoista (11) suomalaisen kirjoittajan kyberpunk-antologia. Mitä tapahtuu kun 80-luvulla kukoistuksessaan ollut kyberpunk kaivetaan naftaliinista esiin ja tuodaan tähän päivään?

Muutama melko hillitön tarina, pari loistavaa, suurin osa ok ja muutama sellainen, jotka eivät tehneet muistijälkeä (saattoi myös johtua pienestä kesäisestä hiprakasta..)

Otetaan muutama ote antologiasta:

Juha Jyrkäs, Taikapulveria

"Kasvatin itselleni norsun jalat, joilla murskasin hakaristit alleni. Nostatin päähäni synkät sarvet, joilla murjoin ja ruhjoin kaikki maalaukset villiksi silpuksi."

Pidemmälle tuon kaverin tekstiä en tähän laita, K-18 ja mielenterveys plakaatit esiin.. Tämä oli yksi hillittömän hulvattomista tarinoista :D

Heikki Nevala, Uskon Jälkeen

"Ladonoven kokoinen Weckman paineli ovesta portaikkoon, rappuset ryskyivät hänen jalkojensa alla kuin jyrkkään käytävään olisi iskenyt kivivyöry. Katutasossa hän loi silmäyksen verilammikkoon, joka laajeni hiljalleen tötterströmin ruumiin alla."

Tummaa, iskevää ja osin hiukan sekavaa tekstiä. Tykkäsin kyllä, tarina oli mielestäni hyvin kudottu ja muokattu vanhan ja käytetyn idean päälle. Tästä haluaisin nähdä elokuva trailerin!

Jyrki Pitkä, Mustaa Lihaa

"Sisun ase sylki tulta nopeana sarjana. Leinon takaraivo aukesi kuin luukku ja purskautti aivomassaa ja verta isoksi pilveksi hänen päänsä taakse. Kaksi mustaan muovipanssariin pukeutunutta sisua piteli Ukkoa ja minulle tuntematonta naista otteissaa."

Näillä sanoilla rävähtää auki antologian niminovelli ja se viekin heti mukanaan. Kerronta on sujuvaa, siinä on vauhtia, eikä se rönsyile liiaksi vaan pitää otteensa loppuun asti. Tämän novellin maailmasta haluaisin tietää lisää, sen päähenkilö Terho Rautapäästä ja sisuista, kovaotteisista poliiseista. Tälle odotan jatkoa!

Oma arvio:

Mielenkiintoinen läpileikkaus kotimaiseen kyberpunk-genreen. Joskus nuorempana luin paljonkin scifiä, laidasta laitaan ja nyt tuntui kuin olisin palannut takaisin noihin murrosiän herkkiin ja epävarmoihin hetkiin. Muutamassa tarinassa häiritsi kirjoittajan tyyli, mutta se on lähinnä makuasia. Juha Hyrkkään Taikapulveria piti lukea pariin kertaan, siinä oli jotain särmäistä hiomattomuutta. Aluksi se häiritsi, mutta lopulta antauduin kerrontaan ja sovin itseni kanssa kirjoittavani jotain saman tyylistä.

Mihin hetkiin:
- Portti lehden pääsykokeisiin
- Kun olet kuokkavieraana tylsissä häissä/hautajaisissa
- Työttömänä rantapaviljongissa sateen vankina
- Nörttinä kirjastossa

Mikä mätti:
Jossain vaiheessa tuntui, että osa kirjoittajista on lukenut samoja satuja. Jotkin aihepiirit liippasivat todella läheltä toisiaan. Sinällään ei mitenkään häiritsevää, huomiona vain.

Lukema: 8/10

Nidottu: Mustaa Lihaa, STK ry, 15€ + postitus 3,60€
Nidottu, pehmeä: Mustaa Lihaa, cdon, 29,70€

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...