¨ Rossin lukucorneri: Odininlapsi, Siri Pettersen

sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Odininlapsi, Siri Pettersen


Otetaan pohjoisia taruja ja käännetään yleiset asetelmat päälaelleen. 
Ihmiset ovat myyttejä, kaukaisia taruja. Ymin lapset, peikot, ovat todellisia. Tai itse heidät peikoiksi päässäni kuvittelin. 

Kirjasta:

Hirka on syntynyt ilman häntää, mutta hänen ottoisänsä on lavastanut arvet hänen alaselkäänsä ja kertonut tarinaa suden hyökkäyksestä sekä hännän menetyksestä lapsena. Hirka on vain kuvitellut olleensa epäonninen. Mutta hänelle kuitenkin selviää, ettei asiat menneetkään niin. Hirka onkin Odinin lapsi, mädän kantaja, olento toisesta maailmasta ja hänen isänsä ei olekaan oikeasti isä, vaan ottoisä. Ja sitten alkaa tapahtua, vanhat tarinat heräävät henkiin, Hirkalle paukahtaa teini-iän angsti omasta identiteetistä (mutta ei näppylöitä) ja nuori sydän alkaa ihmettelemään kummallista elämää.

Tuohon tarinan pohjaan nakataan säkillinen ystävyyttä yhteisön tärkeimmän henkilön lapsen lapsen kanssa, kunnon kulhollinen väen epäluuloista erilaisuutta kohtaan, litra kaupalla satojen vuosien aikana iskostetuttuja uskomuksia, kottikärryllinen valtapeliä ja hopealusikallinen pirskahtelevia hyppysellisiä toiveita katkeran suloisesta kasvutarinasta, niin kasassa on makkeet aineet useammalle pitkäksi venähtäneelle lukuillalle. Eikä pidä unohtaa keitoksen keittäjää, Siri Petterseniä!! On siinä kokki :D

Oliko se hyvä?

Oli se, kyllä! Mua kiehtoi tarinassa korpit ja kivikehät. Sekä ehdottomasti sokeat!! Myös mielikuvat Damayannin tanssista jä kutkuttamaan mieltä. (Damayanti on muuten vanhan hindulaisen tarun prinsessa, jonka kauneutta jumalatkin ihailivat.)

Ehkä ainoa mitä jäin ihmettelemään, oli Hirkan nopea kasvaminen ihmisenä. Kirjan aikajana on kuitenkin vain pari kuukautta ja siinä ajassa teini-ikäisen typyn sydän ja mieli kehittyvät aika hurjalla tavalla. Ei minusta sellaiseen olisi, tai no, enhän olekaan teini-ikäinen typy ja toisaalta aivan todistettavasti naispuoliset ihmiset kykynevät melko hurjiin suorituksiin.

Kirjasta jäi kivan kutkuttava fiilis. Näin useat tapahtumat mielen valkokankaalla ja perhana miten visuaalisen hieno tästä voisi tulla leffana! Ehdottomasti tartun sarjan toiseen osaan ja hyvin varmasti luen kolmannenkin.

Muistaakseni jostain arviosta luin, että kirjan tarinaa olisi ollut haastellista seurata. Paljon henkilöitä, mystiikkaa ja tapahtumia. Hmm.. kyllä mun mielestä haasteellisempaa on välillä lukea cosmopolitania, siellä sitä mystiikkaa vasta onkin (siis ihan jossain olen vahingossa kyseistä lehteä selannut kun luulin sitä sudokuksi..)

Lukema: 9/10

Kirjailija: Siri Pettersen
Teos: Odininlapsi, Korpinkehät trilogian ensimmäinen osa
Kustantamo: Jalava
Sivut: 614
Julkaisuvuosi: 2016. 
Suomentaja: Eeva-Liisa Nyqvist
 

6 kommenttia:

 1. Sarja on kiinnostanut minua jo pitkään, mutten ole vielä saanut aikaiseksi tarttua siihen, vaikka mukana vaikuttaisi olevan paljon minua kiehtovia elementtejä. Tosin, minulla ei ole nyt hetkeen ollut fantasia-vaihde päällä, joten enköhän tartu tähän, kun mieleni tekee jälleen fantasiaa. :D

  VastaaPoista
 2. Toivoisin voivani lukea koko sarjan uudestaan ensimmäisen kerran! :D Hieno teksti hienosta kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Joidenkin kirjojen kanssa ois aika jees jos sais resetoitua oman muistin tapahtumien osalta, mutta se fiilis jäis kutkuttamaan ja vois vaan lukee aina uudestaan :D

   Poista
 3. Minäkin tartuin sarjaan jälkijunassa ja ihastuin kovasti! Mahtavaa, että Pettersen malttoi avata tarinaa hiljalleen eikä tarinaa tarjottu lukijalle valmiiksi pureskeltuna. Lukiessa sai olla tarkkana ettei vihjeet ja yksityiskohdat menneet ohi, mutta ei tämä minustakaan mitenkään vaikeasti seurattava ollut. Mätä piti hakea heti kirjastosta jatkoksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, just tuo tarinan hiljalleen avaaminen sai minut kiinnostumaan enemmän ja enemmän. Varsinkin kun Mädän alkumetreillä räväytetään edellisen kirjan yhdestä hahmosta aivan jotain muuta :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...