¨ Rossin lukucorneri: Kirjailijaksi. Osa 10. Tekniikkaa ja uutta tekstiä

perjantai 28. huhtikuuta 2017

Kirjailijaksi. Osa 10. Tekniikkaa ja uutta tekstiäMeidän pienen kirjoittapiirin vuoroni julkaista lähestyy. Viime vuoroni missasin, kun ei ollut mitään mitä julkaista ja nyt aion lätästä sellaisen tekstin että oksat pois ja potslojo!! Niin ainakin olen ajatellut. Miten sen sitten teen?


1. Ideoin aiheen
2. Kirjoitan tarinan kaaren suurpiirteisesti
3. Kirjoitan pääkohdat parilla lauseella
4. Määritän jokaiselle kirjoituskerralle tavoitteet

1. Aiheen ideointi:
Käyn läpi pääkoppani ja googledriven kirjoituskansiot, etsin ja myllään aiheita läpi ja kiusaan avopuolisoani ideoilla. Jossain kohti tarina alkaa muotoutua ja hilseet lentelee päänahasta. Äkkiä vihko esiin ja humalaisen lääkärin käsialalla sutaistu aihe on paperilla!!

2. Tarinan kaari:
Jäsentelen paperille sutattua ideaa, kääntelen ja vääntelen ajatuksia. Suljen silmät ja seuraan hetken päähenkilön tekemisiä (tällä kertaa se halus juoda kaljaa ja mennä saunaan). Mietin mikä ois vittumaisinta mitä päähenkilölle vois tapahtua (kirjoitan nyt kauhua) ja keksin kaaren tapahtumia sen pohjalta. Käytän "onnesta suruun" kaavaa, eli alussa kaikki hyvin ja loppua kohti pahenee. 

3. Pääkohdat ylös:
Kirjoitan parilla lauseella tarinan kannalta oleelliset tapahtumat ylös. Näin on helppo rakentaa muut tarinan kaarta ja pääkohtia tukevat elementit kirjoittaessa. 

4. Tavoitteellinen kirjoittaminen 
Numeroin päätapahtumat, tällään ne tussitaululle ja ruksaan yli kun olen saanut osan kirjoitettua. Olen ajoittanut tämän kertaisen lukupiirin tekstin olevan valmiina sunnuntaina, joten esimerkiksi tänään mun täytyy rustailla neljä pääkohtaa ja niiden väliset siteet kasaan. Launtaina on tarkoitus editoida ja korjailla epäloogisuuksia ja sunnuntaina, ennen vappusimoja, editoida teksti vielä kerran. 

Tämä on siis mun eka kerta näin, joten otan varovasti enkä ryntäile kuin sonni kevätlaitumella. Testaan tätä pariin tekstiin ja jos toimii, niin otan käyttöön. Jos ei toimi, hion taktiikkaa ja kokeilen muokata tai otan kokonaan uuden tavan toimia. 

3 kommenttia:

 1. Hyvä suunnitelma! :) Tykkään blogistasi muutenkin kovasti. Löysin tieni tänne kuukausi sitten aika lailla sattuman ansiosta. Mahtavaa löytää joku toinenkin, joka kamppailee samojen juttujen kanssa ja vielä kirjoittaa niistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :)
   Uskaltaako kysyä minkälainen se sattuma oli? On melko mielenkiintoista mitenkä asioita tapahtuu ja mihinkä sitä aina joutuu eri tilanteiden ja sattumusten kautta :D

   Poista
  2. Hain jotain googlesta, en muista ihan tarkkaan mitä, mutta jotenkin siinä yhteydessä löysin jonkun toisen blogin, ja sitten sinut :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...