¨ Rossin lukucorneri: Pimeä yö, tähdetön taivas, Stephen King

perjantai 22. heinäkuuta 2016

Pimeä yö, tähdetön taivas, Stephen King


Jatketaan herra Kingillä. Nyt oli käsissä laivalla ja kotona teos joka sisälsi neljä pienoisromaania (vaiko novellia?). Ja hyvinhän se meni, sutjakkaasti lukien vaikka välillä meinasi pitkien päivien jälkeen silmät lupsaa. 

Yleisesti, muutamassa kohdassa jännitin ja huomasin miten lukeminen nopeutui. Hyppäilin rivien yli ja kotin etsiä fiilikselle vapauttavaa loppua. Silloin tiedän lukevani kirjaa jonka parissa viihdyn :D Niin ja lukeminen oli vaivatonta, tarpeeksi selkeää ja simppeliä yksinkertaiselle miehelle :)

1922
"Nimeni on Wilfred Leland James, ja tämä on tunnustukseni. Vuoden 1922 kesäkuussa murhasin eukkoni Arlette Chritina Winters Jamesin ja tuuppasin ruumiin vanhaan kaivoon."
Setti alkaa heti vetävästi. Murha, ja oman vaimon vieläpä. Tästä on hyvä lähteä uppoutumaan kirjaimiin. Eikä pettymystä tule vastaan tämän kertomuksen aikana. Jossain vaiheessa vaan mietin, miten turvassa herra Kingin vaimo oikein mahtaa olla?

Iso kuski 
"Mitäs jos en vaihdakaan rengasta", mies sanoi sävyisästi, "vaan panen sinua? Mitäs sanot? 
Tykkään kovasti Kingin tyylistä kirjoittaa asioista niiden oikeilla nimillä. Välillä ehkä joidenkin korvaan kuultuna brutaalilla tavalla, mutta minusta oikein virkistävällä tavalla. Ihmettelen miten King pääsee kuvailemaan jonkin traumaattisen kokemuksen jälkeistä tilaa niin elävästi, aivan kuin hän olisi itse ollut joskus kokevana osapuolena?!

Kahden kauppa

"Streeter nousi autosta, käveli roskalaatikon luo ja pudotti siihen rapistuvan kehonsa tuoreimman purkauksen. Kesäaurinko laski punaisena lentoaseman alavalle (ja sillä hetkellä autiolle) tontille, ja hänen kantapäihinsä tarttunut varjo oli pitkä ja irvokkaan laiha."
Tämä oli ehkä valjuin näistä neljästä tarinasta, kauhullisesti siis. Ja samalla tämä oli myös mielenkiintoisin ja vetävin. Outoa. Tarinan kaveri sairastaa syöpää ja saa sitten tehtyä kaupat jatkajan kanssa. Hinta onkin sitten toinen juttu. Jäin miettimään valitsisinko itse samoin kuin Streeter? Jos sinä vihaat jotain, antaako se sinulle oikeuden satuttaa sitä?

Onnistunut avioliitto

Tiesikö Darcy kaiken miehestään? Ei suinkaan. Eikä Bob tiennyt kaikkea hänestä - esimerkiksi siitä, että hän joskus (lähinnä sadepäivinä ja niinä öinä, jolloin unettomuus vaivasi) ahmi suklaapatukoita. söi niitä senkin jälkeen, kun ne olivat lakanneet maistumasta, kun hänellä oli suorastaan paha olo. Tai että hänen mielestään uusi posteljooni oli kivan näköinen."
Mitä kaikkea pitkään naimisissa ollut pariskunta voikaan salata toisiltaan? Suklaapatukoita ja pieniä ihastuksia. Ehkä jotain muuta? Kyllä, ja paljonkin. Tämän stoorin takana on Kingin mukaan tositapahtuma.. "Kirjoitin tämän novellin tarkastellakseni tilannetta, jossa vaimo yllättäen saisi selville miehensä hirvittävän harrastuksen." 
Tässäkin jäin miettimään, miten itse suhtautuisin ja mitä itse tekisin jos saisin yllättäen tietää jotain tuollaista puolisostani..

Miksi lukea?

- Koska nyt on kesä ja täällä ainakin tulee vettä ja on kylmä
- Sohvan tyynyt ovat lempeän pehmeät ja pako kylmästä kesästä voi olla näinkin edullista!!
- Hyvin viihdyttävä, haukotuksia karkoittava kokoelma
- Saat hyvän tekosyyn olla jahtaamatta Pokemoneja

Lukema: 8/10, mua ärsytti parasetamoolin rooli kahdessa tarinassa :D 

Kirjailija: Stephen King
Teos: Pimeä yö, tähdetön taivas/ Full dark, no stars
Kustantamo: Tammi
Sivut: 354
Julkaisuvuosi: 2012
Kääntäjä: Ilkka Rekiaro

2 kommenttia:

  1. Suosituksesta tartuin tähän kirjaan, joka ei ole sellaista miun "normaalia" luettavaa... Hyvin kirjoitettu, pani myös miettimään ihmismieltä ja sitä mihin kaikkiin tekoihin ihminen on valmis. Ehkä omakin mieli on sen verran vinksahtanut, että eniten kävi sääliksi sitä lehmää! Seuraava kirja mitä luen voisi olla vähän "iloisempi" :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...