¨ Rossin lukucorneri: Kirjoittamisesta, Stephen King

sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Kirjoittamisesta, Stephen King


Toiset vapaat tälle kesää ja toinen kirja tälle kesää :) Tämä oli itselle muutakin kuin pelkkä lukukokemus, ajattelin myös sivistää itseäni kirjoittamisen saloista (ei siitä metsästä, vaan salaisuuksista..)


Kirjassa on  kolme osaa. kansi, sisältö ja takakansi.. hahaha... olipas huono juttu. No niin. Ryhtiä nuori mies, aloitetaan. 

"Tämä kirja on lyhyt, koska suurin osa kirjoittamista käsittelevistä kirjoista on täynnä soopaa. Kaunokirjailijat, allekirjoittanut mukaan lukien, eivät kovin hyvin ymmärrä työtään - sitä, miksi se sujuu kun sujuu ja miksei se suju kun ei suju. Minä tuumin, että mitä lyhyempi kirja, sitä vähemmän soopaa."

Kirja jakaantuu kolmeen osaan;

- Ansioluettelo
- Työkalupakki
- Kirjoittamisesta

Jokainen osa käsittelee omaa aihettaan, välillä teknisesti ja välillä tarinoiden avulla. Missään vaiheessa teksi ei ole puisevaa tai tylsää, vaan herra Kingi on saanut tuotua omaa kirjailijan sieluaan hyvin elävästi esiin. Ei siis mennä liikaa analyyseihin ja rakastella välimerkkejä, vaan King käy läpi omaa kirjoittamisen prosessia ja kertoo käyttämistään työkaluistaan. 

Ensimmäisessä osassa sukelletaan Stevenin lapsuuteen ja nuoruuteen. Siinä kerrotaan miten hänestä alkoi kehkeytyä kirjoittaja, kirjailija. Miten hän eteni koululehdestä playboyhin ja lopulta isompaan kustannussopimukseen. 

Toinen osa valottaa hänen käyttämiä työkaluja kirjoittamisessa. Kingin työkalupakissa on useita kerroksia, ja niin pitäisi olla muidenkin kirjailijoiden tai sellaisiksi aikovien. 

- Sanavarasto
- Kielioppi
- Adverbien liiallisen viljelyn välttäminen
- Passiivin välttäminen
- Näytä, älä selitä

Kolmas osa käsittelee itse kirjoittamista. 
"Saanen toistaa perusneuvoni; jos olet huono kirjailija, kukaan ei pysty auttamaan kehittymään sinua hyväksi eikä edes päteväksi. Jos olet hyvä kirjailija ja haluat kehittyä suureksi... fuhgeddaboudit!" 
"Jos haluat kirjailijaksi, sinun on ennen kaikkea luettava paljon ja kirjoitettava paljon. Sikäli kuin tiedän, näitä kahta ei voimitenkään kiertää eikä niiden läpi oikaista." 
Kaikkinensa kirja oli itselle sen verran silmiä avaava ja ohjeita vilisevä, että se piti tilata itselle. Maksoin 7e pehmeäkantisesta pokkariversiosta. Ei huono sijoitus, toki sillä olisi voinut ostaa Ale-baarista yhen Budon, mutta käytän jonkun toisen 7e siihen.. 

Miksi lukea tämä kirja:
 1. Jos ikinä harkitset omien kirjoitettujen sanojen väkisin lukemista edes ystäville, lue ensiksi tämä.
 2. Saat tietää Stephenin olleen Steven.
 3. Olet taas hitusen viisaampi, toki itsestä riippuu hyödynnätkö sen.
 4. Haluat tietää Kingistä enemmän, sukeltaa osittain hänen sieluunsa, pettyä ja innostua :)
Lukema: 9/10. Tai 10/10.. tai 0/10. Ihan kuinka tärkeäksi itse tämän kirjan koet. 


Kirjailija: Stephen King
Teos: Kirjoittamisesta / On Writing
Kustantamo: Tammi
Sivut: 272
Julkaisuvuosi: 2000
Kääntäjä: Ilkka Rekiaro, runot Riku Juti

6 kommenttia:

 1. Paksuista kirjoista tunnettu King on siis kirjoittanut lyhyen kirjan. ;)

  Mutta joo, olen lukenut joitain kirjoittamisoppaita, ja monissa on paljon soopaa. Eräs kaverini myös valitti jostain kirjoittajaoppaasta, jossa kuulemma kerrottiin enemmän meditoinnista.

  Kaikenlaisten kirjojen lukeminen on kyllä hyvä vinkki. Varsinkin olen kuullut sanottavan, että on tärkeää muistaa lukea muitakin genrejä, kuin mitä itse kirjoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kyllä, niin se on jos haluat oppia omaa alaasi, niin sitä on tutkittava :D Joten lukemaan ja rustailemaan!!!

   Poista
 2. Olen usein lukenut Kingin suosittelevan kirjojen ahmintaa kirjailijaksi halajaville, ja niin se taitaa todellakin olla; hyötyä ei voi mitenkään kiertää tai välttää.

  Kuulostaa sangen mainiolta oppaalta. Musta ei tulis tämän mukaan kyllä mitään, nimim. Viljelen minä perunoita ja adverbejä :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tämä opas oli kyllä hyvä! Ja lukeminen kannattaa aina, varsinkin jos haluaa oppia ;)

   Perunoitten viljely ei varmaan pahasta ole, adverbeistä en oikein tiedä :D

   Poista
 3. Ohhoh, olipas omassa tekstissä paljon kirotusvireitä :( En muistaakseni ollut edes kännissä.. :D

  VastaaPoista
 4. King on suosikkikirjailijani, joten myös tämä kirjoitusopas on tullut luettua. Itse sain oppaasta todella paljon irti ja sitä oli muutenkin mukava lukea, you know, sillä minä ja herra King olemme vanhoja ystäviä. =D Olen opiskellut kirjoittamista jonkin verran (wanna-be kirjailija täällä vain hei) ja melkein tuntuu, että parhaimmat neuvot olen saanut juuri herra Kingiltä. =D

  P.S. Nauroin aloitukselle. Taidan olla huonojen juttujen vaalija. =D

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...