¨ Rossin lukucorneri: Suuri Suomalainen Kummituskirja, Eero Ojanen

perjantai 19. elokuuta 2016

Suuri Suomalainen Kummituskirja, Eero Ojanen


Tämähän oli kiva lukea mökillä, mahdollisimman pimeään aikaan ja sitten lähteä ulkohuussiin. Suosittelen kaikille joilla on vähänkin vilkkaampi mielikuvitus ja taipumus "herkkään" mieleen :D 

Kirjasta:

Teokseen on koottu Suomalaisia kummitustarinoita eri lähteistä, eri paikkakunnilta ja eri ajoilta, joten Eeron sepittämiä juttuja ei kirjassa ole. Kirjaa on helppo lukea, ja sitä voi ihan hyvin selailla ees taas, edempänä ei ole luvassa juonen spoilereita :D

Kirja jakaantuu karkeasti kahdeksaan eri osaan:

1. Suomen vanhimmat kummitustarinat
2. Poltergeistit
3. Enteet, ennusmerkit ja etiäiset
4. Sota-ajan tarinat
5. Kummitustaloja ja paikallisia tarinoita
6. Kummitusmaisemia
7. Kuolema ilmoittaa ja muita kummia kohtaamisia
8. Nykypäivän tarinoita

Osiot menevät sisällöiltään jonkin verran päällekäin, mutta samoja tarinoita ei toisteta kahteen kertaan. Melko usein kuitenkin tarinat omaavat saman sisällön, esimerkiksi enteissä on paljon yhtäläisyyksiä eri paikkakuntien osalta. Osasinkohan nyt selittää tarpeeksi hankalasti?

Otteita:

"Ruovedellä nähtiin eräässä notkossa usein naishahmo valkoinen lakana korvissa. Sitä kutsuttiin Riikaksi, koska paikalla olevassa pienessä mökissä oli joskus asunut Riikka - niminen nainen."

"Myös Jumprun pubi Oulussa on tarinoiden kummituspaikka. Aikoinaan eräs haaksirikkoutuneesta laivasta pelastunut hollantilainen merimies jäi paikkakunnalle, joutui sittemmin Jumprun paikalla sijainneeseen putkaan ja kuoli myöhemmin. Hänen sanotaan edelleenkin etsivät talossa juotavaa, ja paikan valaistuksen kerrotaan temppuilevan." 

"Vaasan kaupungissa Palosaaren kirjaston kummituksen on havaittu siirtelevän ja paiskovan raskaita hakuteoksia ja vaihtavan taulujen paikkoja."

"Ruokolahdella erään kertojan tuttuva kuoli, ja sen jälkeen vainaja kulki hänen edellään päiväkausia. Mutta kun sitä löi polveen, se hävisi." 

Miksi lukea?
- Haluat tietää mistä sana "kummitus" tulee
- Tykkäät lukea muitten horinoita
- Haluat helppoa viihdykettä ja säikytellä itseäsi yhtenä yönä
- Kuuluu "haamuiseen" sivistykseen

Mitä itse olin mieltä?
Ööö.. hmmm.. kyllä. Ehdottomasti en ole yhtään varma. Toisaalta melko kökkö, mutta eikös "fakta" teokset yleensä ole? Toisaalta todella mielenkiintoisia tarinoita ja kirjasta irtosi myös muutama kiva knoppi joilla voi sitten brassailla kummituskemuissa. Tämän kirjan innoittama tilasin itselleni "Suomen myyttiset linnut" teoksen.

Lukema: ?/10

Kirjailija:Eero Ojanen
Teos:  Suuri Suomalainen Kummituskirja
Kustantamo: Minerva
Sivut: 240
Julkaisuvuosi: 2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...