¨ Rossin lukucorneri: Big Magic, Elizabeth Gilbert

maanantai 13. helmikuuta 2017

Big Magic, Elizabeth Gilbert

Jotenkin olen vienosti kaihtanut self-help oppaita ja silti niitä salaa selaillut kirjastoissa tai kirjakaupoissa. Sama juttu kuin koulussa aikoinaan kaalilaatikon kanssa. Kaikki yökkäili kun ruokalistassa luki kaalilaatikko ja minä mukana, vaikka oikeasti se oli mun mielestä ihan jees. Tai niin, voiko noin edes verrata? 

Olen kyllä erittäinen tyytyväinen tuohon puolivahingossa tilattuun kirjaan. Enkä ainakaan vielä hetkeen lainaa tätä kellekään, koska haluan selata sitä vielä itse.

Elizabeth Gilbert on tunnettu kirjasta ja leffasta "Eat Pray Love" (joka on näköjään leffaksi suomennettu - omaa tietä etsimässä - ). Katoin joskus tuon leffan ja se meni heti kategoriaan `tyttöhömppä´. Eikä Julia Roberts kuulu mun suosikkeihin, paitsi joskus. Mutta tuosta leffasta ei siis Gilbert jäänyt mun mieleen vaan yhdestä pätkästä youtubessa, kun koitin etsiä vinkkejä kirjoittamiseen:


Tykästyin ensiksi Lizin tyyliin esiintyä ja sitten jäin funtsimaan mitä hän oikeasti kertoi tuolla lavalla. Googlettelin lisää ja hups.. huomasin yhtäkkiä tilanneeni muikkelin kirjoittaman kirjan. Enkä edes vatuloinut, mitä yleensä teen netistä tilatessani, vaan pari päivää myöhemmin opus kolahti postilaatikosta lattialle. 

Kirjassa Liz kertoo lähinnä omista kokemuksista ja oivalluksista, viljelee omaa lempeän karheaa huumoriaan ja sai ainakin minut intoilemaan omasta luovuudestani! Eikä se ole aina helppoa. 

"It´s all just a game. A big, freaky, wonderful game."

Aika kivasti Liz myös niistää ´ahdistuneen taiteilijan` myyttiä. Eli miksi sen pitäisi aina olla tuska, kipu tai viha mikä saa luovuuden kukkimaan? Kuka ja miksi meille on opetettu luovuuden olevan jotain sellaista, minkä esiin houkutteluun tarvitaan itsetuhoista elämää tai rankkoja menetyksiä? Entäpä jos luovuudelle annettaisiin mahdollisuus tulla kevyenä, leppoisana kesätuulena, mikä vähän kutittelee ja nakkaa inspiraation päin naamaa? Eikä edes tarvitse pulloa korkata auki..

Liz myös kertoo miten inspiraatio, luovuus, Suuri Taika ovat omia, eläviä olentoja. Ne liikkuvat keskuudessamme, etsivät sopivia henkilöitä ilmentyäkseen, ovat joskus kärsivällisiä ja joskus eivät. Niille täytyy antaa huomiota, käsitellä oikein ja joskus osata luopua niistä kertomalle heille, että kannattaa etsiä joku toinen ihminen. Jos niiden kanssa haluaa työskennellä, on hyvä tehdä soppari:

"Inspiraatio koittaa alati työskennellä kanssani. Joten minä istun ja työskentelen. Se on se sopimus. Minä luotan siihen ja se luottaa minuun."

Inspiraatiota ei siis kannata jäädä odottelemaan. Kirjoitit sitten kirjaa, maalasit taulua, sävelsit sonaattia, järjestelit kirjahyllyä, leivoit kakkua, ompelit lapasia, teit lapsia tai korjasit autoa. Mene ja tee. Anna inspiraatiolle mahdollisuus ilmestyä. Se tykkää olla liikkeessä, se tykkää liikkeestä!

Mulle tämä kirja sattui käteen melko oikeaan aikaan. Paljon pieniä asioita loksahteli omassa päässä paikoilleen ja tuli sellainen hattarainen fiilis :)

Lämmin suositus kaikille jotka tämän haluavat lukea!!!

Lukema: Sopiva

Kirjailija:Elizabeth Gilbert
Teos:  Big Magic
Kustantamo: Riverhead Books
Sivut: 276
Julkaisuvuosi: 2015


1 kommentti:

  1. Kuulostaapa mielenkiintoiselta. Itselle tuli mieleen eräästä kirjoitusoppaasta lukemani Goethen sanat: Ylhäällä meille Henget ja taitajat huutavat ääneen. Älkää lyökö laimin edistää hyvän voimaa.
    Muistan myös erään naiskirjailijan haastattelun, jossa hän kertoi kirjoittavansa paremmin onnellisena ja rakastuneena kuin tuskaisessa ja kipuilevassa mielentilassa. Itsekkin olen miettinyt paljon sitä, miksi taiteilijan, ollakseen taiteilija, täytyy rikkoa ja tuhota itsensä saadakseen jotain luovaa aikaan. En ole koskaan uskonut sen olevan välttämätöntä, mutta ehkä taide vetää puoleensa ihmisiä, joilla on altius luovassa kaaoksessa sairastua tai ehkä se antaa häilyvälle persoonalle hyvän syyn laittaa "ranttaliksi". Onneksi on myös luovia ihmisiä, jotka ovat tasapainoisia, iloisia ja tuottelijaita, mutta jostain syystä heistä ei puhuta niin paljon, kuin esim. Lauri Viita, Walttari, Saarikoski yms. Aivan kuin tasapainoinen ihminen ei voisi saada mitään suurta aikaan??
    Jos kirja löytyy suomeksi, täytynee se lukea:D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...