¨ Rossin lukucorneri: G.I. Gurdjieff, kohtaamisia merkittävien henkilöiden kanssa, 2013

perjantai 7. elokuuta 2015

G.I. Gurdjieff, kohtaamisia merkittävien henkilöiden kanssa, 2013

Kun menet Kuopion kirjaston, maasta laskettuna toisen kerroksen, saliin, niin suoraan edessäsi, parinkymmenen askeleen päässä, on hyllykkö, johon suosittelen erittäin painavasti tutustumaan. Olet saapunut henkilöhistorioista kertovien kirjojen tyrkkyhyllylle. Täällä tapasin myös herra Gurdjieffin.


En aikaisemmin ole kiinnittänyt tuohon eriskummalliseen nimeen huomioita, on se kuitenkin joskus välähdellyt joissain keskusteluissa, joihin olen internetin säälimättömässä ja ihmeellisessä maailmassa eksynyt. Huomioni tähän kirjaan herätti lause etukannesta; "kohtaamisia merkittävien henkilöiden kanssa" sekä jälkisanojen kirjoittajan nimi, A.W. Yrjänä, tuo vastuuttoman nuoruusaikani yksi eniten ihailemiani kotimaisia sanojen tekijöitä. Kaappasin kirjan käteeni ja luin pikaisesti takakannen ja minut myytiin sen ensimmäisen lauseen aikana:

"Vierailu salaisen veljeskunnan luona Keski-Aasian sydämessä, vaellus Gobin autiomaan halki, pakomatka Venäjän vallankumouksen syövereistä läpi kartoittamattomien seutujen - G. I. Gurdjieffin omaelämäkerrallinen Kohtaamisia merkittävien henkilöiden kanssa, on seikkailukirja, filosofinen aarreaitta ja matka kadotettujen itämaisten opetusten äärelle."

Tästä alkoi matkani, hieman aluksi takkuillen, erittäin elähdyttävään, silmiä aukaisevaan ja vahvan muistijäljen jättävään teokseen, jonka tulen omaksi hankkimaan. 

Myönnän melkein keskeyttäväni kirjan lukemisen esipuheen aikana, olin väsynyt enkä ollut aikaisemmin tutustunut herra G:n kirjoittamiin teoksiin. Teksti oli helpon kaunokirjallisuuden laiskistuttamalle mielelle melkoista vääntämistä. Tässä täytyi oikeasti ajatella, jäädä hetkeksi miettimään lauseiden tarkoituksia ja lukea osa kolmanteen kertaan ennen tekstin aukeamista aivoihini. Mutta esipuheen jälkeen lukeminen helpottui, kirjoituksen tyyli vaihtui ja kirja alkoi antamaan anteeksi laiskistuneelle mielelleni. Siitä alkoi varsinainen seikkailutarina, sellainen josta aivan varmasti sen lukija tulee löytämään yhä uudestaan uusia merkityksiä. 

Tämän kirjan voi lukea kerran, siirtyä muihin aiheisiin, mutta tähän tulee palamaan yhä uudestaan ja uudestaan. Itselleni jäi sisimpään liekki lepattamaan, kipinä ja kutkuttava mielenkiinto tätä kirjaa ja sen kirjoittajaa kohtaan. Tästä teoksesta sain myös paljon ideoita ja virikkeitä koskien omia kirjoitushankkeitani ja haasteita. 

Mihin hetkiin:
- Keskeytyksettömiin, mieltä ja sielua ravitseviin päiviin
- Kun kaipaat kaiken hötön keskelle jotain vankempaa, vakaampaa ja pysyvämpää
- Brassailuun kahviloissa, mutta ole varuillasi, saatat joutua tuntemattoman henkilön kanssa syvällisiin filosifisesoteerisiin keskusteluihin

Miten lukea:
- Muistiinpanovälineiden kanssa, jos et ole niin aikaisemmin kirjaa lukenut, nyt on syytä opetella!!
- Sisäistäen, miettien ja pyrkien saapumaan ymmärryksen polun alkupisteeseen
- Hartaasti, mutta ei liian vakavasti
- Aikaa käyttäen verhottujen merkitysten selvittämiseen

Lukema: 10/10

Kovakantinen: booky.fi 16,60€ (tilasin juuri tätä kirjoittaessa kirjan tuota kautta, kerron myöhemmin miten tilauksen kanssa meni)
Sähköinen, englanti: amazon.com, 9,25$

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...