¨ Rossin lukucorneri: Vaskinainen, Anne Leinonen

torstai 9. kesäkuuta 2016

Vaskinainen, Anne Leinonen


Tämänkin kirjan ympärillä olen kierrellyt ja kaarrellut muutamaan otteeseen kirjastossa. Hipaissut sitä välillä, fiilistellyt sen tuoksua, tuntoa ja koreaa kantta. Kunnes muutama päivä sitten, Vaskinainen heläytti siipiään ja otti minut mahtinsa alle.

"Tao minut uudestaan! Olen rikkonut sinua ja konettasi vastaan. Tao minusta jotain kaunista."
Tähän lauseeseen pysähdyin, hetkeksi ja kuuntelin mitä pääni sisällä kuului.. Säveliä, kauempaa, nykien hämärästi tuttujen muistojen haaleita nyöriä. Viileät, loppumaisillaan olevan kesän ohkaiset illat. Arat huulet ja oluen kuplittamat vinksahtaneet ajatukset joita kokematon sydän vei kuin tuuli sulavaa jäätä. Minä ja muut, ranta, bisset ja CMX- Ainomieli

Uuh, sitä nuoruutta ja Yrjänän ihannointia. Se rikkoi rajat, se teki minusta rohkeamman. Uskalsin puhua tytöille, niille jotka heiluivat noiden rujojen sävelten ja outojen sanoitusten tahtiin. Minusta oli tulossa mies :D

Vaskinainen veti minut mukanaan manan maille ja toi sieltä takaisin. Se heitti päälleni muistot, riepotteli niitä miten sattui eikä antanut analyyttiselle mielelle valtaa selittää kirjan tapahtumia. Jäin kiinni, fiilistelin, ahmin ja kirosin kirjan loppua. Halusin sen kertovan lisää minusta, miten ne muistot oikein menivät, veivätkö ne lopulta tähän hetkeen vai oliko niissä muita polkuja, polkuja jotka elivät haalenneita, ennen niin väkeviä tunteitaan muissa maailmoissa?

Onneksi tämä on kirjastosta lainattu, se täytyy siis palauttaa. Säästyn kiusaukselta kirota itseni menneisiin, ajaltaan kuluneiden tahtojen taistelukentille. Se oli silloin, ei nyt.

"Puiden oksat ojentuivat meitä kohden kuin kysellen mihin olimme menossa ja miksemme pysähtyneet kuulemaan mitä sanottavaa niillä oli."


Milloin lukea:
- Silloin vuonna 1996 kun soitettiin poikien kannsa hurjasti soittimia ja kuunneltiin miten Rautakantele soi. "Lävistä minut tässä, opeta minulle nöyryys."  
- Ennen unta, annat Vaskinaisen tulla viereesi. 
- Jos satut syömään hassun sienen
- ?

Kenen tulee lukea:
- Helposti erilaisempien kirjainten ystävien
- Minun
- Kaikkien

Lukema: ?/10, numerointi ei toimi tämän kirjan suhteen, ei minun kohdalla ainakaan.

Kirjailija: Anne Leinonen
Teos: Vaskinainen
Kustantamo: Osuuskumma
Sivut: 222
Julkaisuvuosi:.2015

3 kommenttia:

  1. Mahtava kuva ja mahtava teksti - kirjoitat sopivan kutkuttavasti, että mielenkiinto herää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kumarrus :) Positiivinen palaute saa aina hymyilemään :) :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...